Kulturmiljöinventering - Örebro kommun

Rynninge egnahemsområde

Kulturhistoriskt värde

BlåVad betyder detta?

Byggnad med högt kulturhistoriskt värde (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Blå byggnader är mycket goda exempel på sin byggnadstyp och stil. De kan också ha en bakgrundshistoria som ger en särskild plats i Örebros historia. Byggnadstypen kan numera vara sällsynt eller ha ett betydelsefullt läge i staden. Bedömningen kan även gälla samlade miljöer.

Vad innebär det?

Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra - respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras. (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)

I vissa fall finns områdesbestämmelser eller detaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se

Inventeringsdatum: 20110411

Stadsdel: Rynninge

Värdebeskrivning

Området tillhör ett av de tidigaste egna hemsområdena i Örebro som kom till på initiativ av arbetare på SJ:s centralverkstäder som grundade en egnahemsförening i Örebro. Detta ger Rynninge en viktig plats i Örebros samhällshistoria och socialhistoria. Husens placering på tomterna, deras volym, de uppvuxna trädgårdarna, de bevarade äldre träden, särskilt de äldre ekarna, och det varierade gatunätet ger området viktiga miljöskapande värden. I egnahemsområden uppläts små enskilda tomter till arbetare som med mycket eget arbete kunde uppföra sig en villa med egen trädgård. Trädgårdarna var viktiga då det var tänkt att ägarna skulle kunna ha en egen odling av grönsaker och annat och på så vis kunna dryga ut sin försörjning.

Förändringar

De mest påtagliga förändringarna som skett är de kraftiga utvändiga tillägsisoleringar som genomförts på många hus. Andra större vanliga förändringar är olika former av tillbyggnader som garage, uteplatser med tak, ibland inglasade. Dörr och fönsterbyten förekommer. En typ av förändring i området är att fastigheter köps, befintlig byggnad rivs för att ge plats till en ny byggnad med ibland stora skillnader ifråga om orientering av byggnaden på fastigheten, formspråk samt byggnadens volymer.

Historik

Gården Södra Rynninge, köptes 1905 upp av filial N:o 112 C.V. Örebro av föreningen egna hem, Motala, bildad 1903. Föreningen grundades av arbetare på SJ:s centralverkstäder och var den andra egenhemsföreningen i Örebro, efter Hagaby. När dessa verkstäder började sin verksamhet 1901 och arbetare flyttade in till staden blev bostadsbristen akut och för att råda bot på detta grundades föreningen.
När köpet gått igenom styckades marken upp i 233 tomter. Byggnaderna uppfördes efter typritningar från Motala egnahemsförening. De första husen blev inflyttningsklara under hösten 1908. Ca 25 år senare, 1933, var 186 tomter bebyggda, mot slutet av 1960-talet, ungefär 220. Flera av de äldsta och mindre husen har rivits och ersatts av nya villor. Idag finns det bara tre helt obebyggda tomter kvar.
Egnahemsrörelsen uppstod kring sekelskiftet 1900 för arbetarklassen och lägre tjänstemän. Ett syfte var att motverka emigrationen till USA i tider av bostadsbrist till följd av en stark urbanisering. Egnahemsrörelsen kom med tiden bli en betydelsefull faktor i samhället och bostadsbyggandet med de förbättringar som det medförde för arbetarklassen.

I egnahemsområden uppläts små enskilda tomter till arbetare som med mycket eget arbete kunde uppföra sig en villa med egen trädgård. Trädgårdarna var viktiga då det var tänkt att ägarna skulle kunna ha en egen odling av grönsaker och annat och på så vis kunna dryga ut sin försörjning. Från 1904 tillhandahöll staten förmånliga egnahemslån. Egnahemsområdena etablerades nära städerna, vanligen på lättbebyggd åker- och hagmark.

Beskrivning

Rynninge egnahemsområde ligger strax under 1,5 km nordost om Örebros stadskärna, mellan Lillån och I3:s gamla kasernområde. Området är uppdelat i oregelbundna kvarter enligt trädgårdsstadsidéalet som var rådande runt förra sekelskiftet. I huvudsak är området bebyggt med villor och tillhörande uthus och garage. Några få parhus har byggts på senare år. Variationen på utformningen är stor liksom val av fasadmaterial. Placeringen av byggnaderna på de individuella fastigheterna varierar men i huvudsak står husen en bit in på tomten med större delen av trädgården på baksidan.

Området har en riklig grönska, både i form av häckar som avgränsar individuella fastigheter, buskage av olika slag inom fastigheter samt uppvuxna träd. Bland dessa träd finns ett antal flerhundraåriga ekar som lämnats kvar och ger prägel till området.

Arkivmaterial

Linda Gustafsson, Stadsbyggnad Örebro, 2004: Rynninge egnahemsområde - gator, grönska och bebyggelse. Rapport från kulturmiljöinventering

Byggnader inom området