SKOLGÅRDEN 12 / 1
Kulturhistoriskt värde
Byggnad med högt kulturhistoriskt värde (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Blå byggnader är mycket goda exempel på sin byggnadstyp och stil. De kan också ha en bakgrundshistoria som ger en särskild plats i Örebros historia. Byggnadstypen kan numera vara sällsynt eller ha ett betydelsefullt läge i staden. Bedömningen kan även gälla samlade miljöer.
Vad innebär det?
Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra - respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras. (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)
I vissa fall finns områdesbestämmelser eller detaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se
Värdebeskrivning
En välbevarad jugendbyggnad av hög arkitektonisk kvalitet med bibehållen ursprunglig karaktär. Byggnaden liksom två av grannhusen är ritad av Vilhelm Renhult, en av de lokala arkitekter som präglat det tidiga 1900-talets Örebro. Viktiga karaktärsdrag är den slätputsade fasadens uttryck, de stora fönstrens träornamentik, fasadens symmetri, den rikliga fasadutsmyckningen och ursprungliga detaljer såsom balkonger med smidesräcken och konsoler.
Den magnifika raden av besläktade och välbevarade jugendbyggnader längs Storgatan i kvarteret Skolgården ger Norrcity dess storstadsmässiga anslag. De har alla mycket stor betydelse för stadsbilden i den egentliga stadskärnan med sin höga arkitektoniska kvalitet, och berättar samtidigt om en period med mycket stark tillväxt i Örebro, decenniet efter 1900, och dess omvandling av Storgatan. De förändringar som skett med husen har varit små och inte nämnvärt påverkat helhetsintrycket.
Beskrivning
En vitputsad jugendbyggnad som ursprungligen var precis likadan som Skolgården 10/Storgatan 8. Gatufasadens två första våningar domineras av stora skyltfönster. Mittpartiet betonas genom balkonger, fönstersättningen och fasadutsmyckning. Rikligt utsmyckade, bland annat med reliefmönster i putsen, är även gatufasadens burspåk genom fyra våningar.
Byggnaden har en körport och två "halvhus" i vinkel på gården. Gårdssidan är betydligt enklare till sin utformning med gräddvit slätputs utan den rikliga dekoration som präglar gatufasaden. Trapphusen har ursprungliga blyinfattade jugendfönster. På gården finns ett garage från 1950-talet.
Namn: Storgatan 12
Byggnadstyp: Flerbostadshus med lokaler
Ursprunglig användning: Bostäder, butiker, kontor
Nuvarande användning: Bostäder, butiker, kontor
Byggnadsstil: Jugend
Arkitekt: Vilhelm Renhult
Byggherre: L Andersson
Byggnadsår: 1910
Antal våningar: 5
Grund: Källarvåning, sockel av granit, huggen.
Stomme: Tegel
Fasad: Slätputs, gräddvit. Två st burspråk genom vån 2, 3, 4 och 5. Vån två med trädetaljer.
Tak: Flackt sadeltak, plåt, svart. Takkupor - ej ursprungliga.
Fönster: Varierande fönstertyper, 3-glas, bruna, varierade poster, instickskarmar, bytt. På vån 2 stora bruna butiksfönster av trä, delvis ursprungligt. Skyltfönster på BV, bytt, bruneloxerad aluminium. Bruna träfönster mot gården, varierade poster, bytt
Portar: Glasad stål/aluminiumdörr, bruneloxerad, bytt.
Ombyggnader
Bland andra
1943 - Simon Gustafsson - anläggande av skyddsrum
1954 - Simon Gustafsson - nybyggnad av garage på gården
1959 - skärmtak över butikerna - ark Gunnar Hållén
1987 - Delta byggprojektering AB - inredning av vindsvåning och nya takkupor
1998 - nya balkonger mot gården
Övrigt
Planbestämmelse Q lyder: "Området skall utgöra reservat för kulturhistorisk värdefull bebyggelse. Åtgärder får inte vidtagas som minskar bebyggelsens kulturhistoriska värde. Ny byggnad får uppföras i överensstämmelse med befintlig bebyggelse endast om befintlig byggnad till väsentlig del skadats av våda."