Kulturmiljöinventering - Örebro kommun

SKOLGÅRDEN 10 / 1

Kulturhistoriskt värde

RödVad betyder detta?

Mycket högt kulturhistoriskt värde

Byggnad med mycket högt kulturhistoriskt värde, kan vara av byggnadsminnesklass (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Röda byggnader är mycket välbevarade och goda exempel på sin byggnadstyp och arkitekturstil. De har en stor betydelse för Örebros historia och stadsbild, och kan även vara mer eller mindre unika.

Vad innebär det?

Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra – respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras.  (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)

Till den röda klassen räknas också de byggnader som redan är byggnadsminnen enligt Kulturmiljölagen. De har särskilda skyddsföreskrifter som anger vad man kan göra och vad man inte får göra. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för byggnadsminnen. Förändringar som strider mot skyddsföreskrifterna ska godkännas av länsstyrelsen. men bygglov måste ändå sökas som vanligt. Se Länsstyrelsens hemsida(länk).

I vissa fall finns områdesbestämmelser ellerdetaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se

Värdebeskrivning

En välbevarad jugendbyggnad av mycket hög arkitektonisk kvalitet. Byggnaden är ritad av Vilhelm Renhult i likhet med byggnaderna närmast norrut. Viktiga karaktärsdrag är de stora fönstrens träornamentik, fasadens symmetri, den rikliga fasadutsmyckningen och ursprungliga detaljer såsom balkonger med smidesräcken och konsoler.

Den magnifika raden av besläktade och välbevarade jugendbyggnader längs Storgatan i kvarteret Skolgården ger Norrcity dess storstadsmässiga anslag. De har alla mycket stor betydelse för stadsbilden i den egentliga stadskärnan med sin höga arkitektoniska kvalitet, och berättar samtidigt om en period med mycket stark tillväxt i Örebro, decenniet efter 1900, och dess omvandling av Storgatan. De förändringar som skett med husen har varit små och inte nämnvärt påverkat helhetsintrycket.

Beskrivning

En vitputsad jugendbyggnad med utformning som ursprungligen var näst intill identisk med Skolgården 12/Storgatan 12. Gatufasadens två första våningar domineras av stora skyltfönster. Mittpartiet betonas genom de ursprungliga balkongerna och fönstersättningen. Rikligt utsmyckade med reliefmönster i putsen är även gatufasadens kantiga burspåk som sträcker sig genom fyra våningar.
Byggnaden har en körport och två "halvhus" i vinkel på gården. Gårdssidan är betydligt enklare till sin utformning med ljusgul slätputs utan utsmyckningar.
Trapphusen har ursprungliga blyinfattade jugendfönster, ursprungligt golv med meanderslingor, trappsteg med näbb, ursprungliga ledstänger osv.

Namn: Storgatan 8

Byggnadstyp: Flerbostadshus med lokaler

Ursprunglig användning: Bostäder, butiker

Nuvarande användning: Bostäder, butiker

Byggnadsstil: Jugend

Arkitekt: Vilhelm Renhult

Byggherre: L. Andersson

Byggnadsår: 1910-1911

Antal våningar: 5

Grund: Källarvåning. Sockel, granit huggen.

Stomme: Tegel

Fasad: Stänkputs, gråvit. Granit med reliefmönster. Tvättputsad betong. Gul slätputs mot gården.

Tak: Flackt sadeltak, svart plåt. Fotränna, trattar.

Fönster: Varierande fönstertyper, trä, grågrön, T- och korspost, delvis bytt. BV bruneloxerad aluminium, bytt och vån 2, stora bruna träfönster.

Portar: Glasad stål/aluminiumdörr, bruneloxerad. Glasade trädörrar, engelskt röda.

Ombyggnader

1982 - Bygg Ark HB. Ombyggnad av lgh. Inredning av vind, nya takkupor samt nya balkonger på det södra halvhusets östra gavel.

Övrigt

Planbestämmelse Q lyder: "Området skall utgöra reservat för kulturhistorisk värdefull bebyggelse. Åtgärder får inte vidtagas som minskar bebyggelsens kulturhistoriska värde. Ny byggnad får uppföras i överensstämmelse med befintlig bebyggelse endast om befintlig byggnad till väsentlig del skadats av våda."

Bilder