KORNBODEN 1 / 2
Kulturhistoriskt värde
Byggnad med högt kulturhistoriskt värde (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Blå byggnader är mycket goda exempel på sin byggnadstyp och stil. De kan också ha en bakgrundshistoria som ger en särskild plats i Örebros historia. Byggnadstypen kan numera vara sällsynt eller ha ett betydelsefullt läge i staden. Bedömningen kan även gälla samlade miljöer.
Vad innebär det?
Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra - respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras. (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)
I vissa fall finns områdesbestämmelser eller detaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se
Värdebeskrivning
Lågmäld byggnad från 1850-talet som fungerat som bostad, skola och industri. Spår kan ses från tidigare verksamheter, såsom bensinpumparnas placering. Viktigt för byggnadens karaktär är att intrycket av de olika verksamheterna bevaras i en sammanhållen industriellt präglad miljö i innerstaden. Byggnaden är en del i en bebyggelsemiljö med höga kulturvärden som ger uttryck för den skala, arkitetkur och varierade kvartersbebyggelse som karakteriserade en mindre centralt belägen industrimiljö vid mitten av 1800-talet.
Beskrivning
Byggnad i vinkel med två våningar och fasad i puts, Huset är lika grannhuset och dessa är sammankopplade med ett skärmtak på gjutjärnspelare där det tidigare legat en bensinmack under. Fasaden har en enkel utformning med profilerade omfattningar kring portar och fönster i grå puts. På gaveln finns små halvlunettformade vindsfönster och i vinkelbyggnaden mot gården finns trapphus samt ursprungliga takkupor. Takfoten är profilerad och sadeltaket tageltäckt med plåtinslag. I bottenvåningen finns butiker samt röda korset. En lägre garagetillbyggnad åt öster är senare tillkommen men har anpassats till helhetskaraktären.
Inventeringsdatum: 20080730, 20160613
Namn: Söderlindhska gården
Ursprunglig användning: Bostad/skola/industri
Nuvarande användning: Butik/glasmästeri/uppsamlingscentral/bostad
Byggnadsstil: Nyklassicism
Byggherre: E Söderlind
Byggnadsår: 1856
Antal våningar: 2+vind
Grund: Krypgrund, betong putsad
Stomme: Trä
Fasad: Stänkputs, aprikos, grå omfattningar.
Tak: Sadeltak, takkupa/-kupor, platta torntak på trapphus med svart plåt och tegeltak mot gatan.
Fönster: 2glas, mittpost, glesspröjs, trä, grå, skyltfönster, delvis bytt
Portar: Glasad trädörr, grå, glasad stål/aluminiumdörr.
Kringmiljö
Gård med industrimiljö genom de kringliggande byggnaderna, den fd tennishallen/konfektionsfabriken samt mindre ekonomibyggnader och garage.
Ombyggnader
Lägre garageutbyggnad mot öster.
Historik
Handlaren Eric söderlindh uppförde gården efter branden 1854, under en kortare tid fanns här H E Ekströms företag, senare mest känt för blåbärssoppan. Emelie Risberg fick sedan, 1863 sina första lokaler till flickskolan. Ett linne- och skjortsömmeri med försäljning fanns på 1900-talets början i byggnaden. Det har även legat en bilmek samt bensinmack, pumparna stog under skärmtaket och spåren efter dem syns fortfarande.