GILLET 11 / 1
Kulturhistoriskt värde
Byggnad med högt kulturhistoriskt värde (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Blå byggnader är mycket goda exempel på sin byggnadstyp och stil. De kan också ha en bakgrundshistoria som ger en särskild plats i Örebros historia. Byggnadstypen kan numera vara sällsynt eller ha ett betydelsefullt läge i staden. Bedömningen kan även gälla samlade miljöer.
Vad innebär det?
Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra - respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras. (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)
I vissa fall finns områdesbestämmelser eller detaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se
Värdebeskrivning
En byggnad av hög arkitektonisk kvalitet och med sin ursprungliga karaktär bevarad. Fönsterbyte har skett på ett varsamt sätt. Huset är en god representant för sin tid och för Vilhelm Renhults arkitektur, och bäst bevarat av de höga stenhus som uppfördes runt det nya rektangulära Järntorget efter sekelskiftet 1900. Den har mycket stor betydelse för stadsbilden vid torget och samverkar med Storgatans jugendhus till Norrcitys historiska storstadsmässighet.
Mycket stor betydelse för husets karaktär har fasadens alla ursprungliga detaljer, såsom fasadutsmyckningar i puts och sten, burspråkens och frontonernas form, det rundade hörnet med sitt torn där den avvikande balkongen i översta våningen är särskilt utmärkande och längre ned de ursprungliga utskjutande smidesbalkongerna med konsoler samt fönstrens och takets utformning i övrigt.
Beskrivning
En tidstypisk jugendbyggnad av Örebrarkitekten Vilhelm Renhult. Den är i sex våningar, inklusive den inredda vindsvåningen. Huset har i gathörnet Olaigatan-Gamla gatan ett rundat hörnparti med rundade smidesbalkonger. Hörnpartiet är krönt med en lanternin med profilerad takhuv. Bottenvåningen har släthuggen sten, stickbågiga fönster och flera indragna portar med stickbågade portaler rikligt utsmyckade med skulptural blomsterornamentik.
Fasaden har två kantiga burspråk genom våning 3-5. Den är dessutom utsmyckad med lisener, blomsterornamentik samt smidesbalkonger. Takfoten är bruten av fyra takkupor med segmentformade frontoner.
I lägenheterna finns stuckatur, serveringsgångar mm. Lägenheterna har förändrad planlösning. I trapphuset mot Järntorget är golven belagda med två olika marmortyper, troligen Kolmårdsmarmor och Ekebergsmarmor. Ursprungliga radiatorer finns kvar. Vid trappan finns ett fönster med blyinfattat, delvis målat glas. Bitarna är fasettslipade.
Fönstren är bytta och enstaka av bottenvåningens karmar är målade i en avvikande blå färgsättning.
Namn: -
Byggnadstyp: Flerbostadshus med lokaler
Ursprunglig användning: Bostäder, butiker
Nuvarande användning: Bostäder, kontor, butiker, restaurang
Byggnadsstil: Jugend
Arkitekt: Vilhelm Renhult
Byggherre: K. E. Nilsson och E. Karlsson
Byggnadsår: 1910
Antal våningar: 6
Grund: Källarvåning, granit huggen, granitskivor under skyltfönstren. Tuktad natursten i BV.
Stomme: Tegel
Fasad: Slätputs, ljus terakotta samt gulbeige omfattaningar och fasadindelningar. Rikligt med fasadutsmyckningar främst som skulpterade blomstermotiv.
Tak: Mansardtak, avvalmat, svart skivplåt, fotränna med trattar. Takkupor i det branta takfallet. Bruten takfot med fyra frontoner.
Fönster: Varierande fönstertyper, bytt. Inåtgående, engelskt röd, isolerglas, trä med instickskarmar. Korspost, engelskt röd.
Portar: Varierande - flertalet indragna i fasaden. Ekdörrar, glasade, urpsrungliga. Vikport vid körporten, troligen ursprunglig.
Ombyggnader
1912 - inredning av vindskontor - Renhult
1917- inredning av rum på vinden - Renhult
1934 - ändringar på gården - Renhult
1981-82 - renovering Hans I. Eriksson arkitektkontor. Ombyggnad av lägenheter samt nya balkonger mot gården. Marmorering av väggar i trapphus.
Fönsterbyte.
Övrigt
Byggmästare var Axel Lindström.