Kulturmiljöinventering - Örebro kommun

BAGERIET 4 / 1

Kulturhistoriskt värde

BlåVad betyder detta?

Byggnad med högt kulturhistoriskt värde (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Blå byggnader är mycket goda exempel på sin byggnadstyp och stil. De kan också ha en bakgrundshistoria som ger en särskild plats i Örebros historia. Byggnadstypen kan numera vara sällsynt eller ha ett betydelsefullt läge i staden. Bedömningen kan även gälla samlade miljöer.

Vad innebär det?

Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra - respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras. (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)

I vissa fall finns områdesbestämmelser eller detaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se

Värdebeskrivning

Byggnaden utgör en väsentlig del av den jugendpräglade bebyggelsemiljön längs Storgatan. Byggnaden är ett karaktäristiskt och mycket välbevarat exempel på ett affärs- och bostadshus. Att byggnaden är ritad av den produktive örebroarkitekten Vilhelm Renhult har dessutom ett arkitekturhistoriskt- och personhistoriskt värde. Särskilt värdefullt är att butiksfasaden till stor del är oförändrad.

Beskrivning

Fasaden karaktäriseras av slätputsade ytor och den rusticerade sockeln av naturstensom har segmentformade arkadöppningar för portgång, entréer och skyltfönster. Burspråken är rundade och avslutas upptill med balkonger. Mittpartiet markeras med en spetsig gavel och balkonger med dekorativa smidesräcken. Portalerna är påkostade med blomsterreliefer i huggen sten. Vid portgången finns en rikt dekorerad smidesgrind. I portgången är väggarna beklädda med ursprunglig träpanel och de ursprungliga fyllningsdörrarna mot trapphuset finns kvar. På innergårdens fasader kontrasterar horisontella band av synligt tegel mot den i övrigt gulputsade fasaden. I trapphuset finns mönstrade golvplattor och mycket vackra jugendräcken av smide. I en av affärslokalerna finns delar av inredningen kvar från Lindbergs konditori som fanns i byggnaden från slutet av 1930-talet till ca 2003. Bland annat finns en mjukt böljande innerbalkong och karosseripanel vid trappan till balkongen. I taket finns stuckatur.

Byggnadstyp: Flerbostadshus med lokaler

Ursprunglig användning: Flerbostadshus med lokaler

Nuvarande användning: Flerbostadshus med lokaler, fn två olika matserveringar i bv

Byggnadsstil: Jugend

Arkitekt: Vilhelm Renhult

Byggherre: Per Erikssons Byggnads AB

Byggnadsår: 1912

Antal våningar: 5

Grund: Granit huggen

Stomme: Tegel

Fasad: Slätputs, gul, bv natursten

Tak: Sadeltak, valmtak/avvalmat, bandplåt, svart

Fönster: 2glas, korspost, tätspröjs upptill, grön, vita mot gården. På ett av skyltfönstren finns tätspröjsningen ovanför tvärposten kvar.

Portar: Glasad stål/aluminiumdörr, bruneloxerad, bytt mot gata. Ursprunglig glasad fyllningsdörr mot gård/portgång.

Kringmiljö

Längst in på tomten finns en liten innergård.

Ombyggnader

Ombyggnad av affärslokalerna ca 2003.

Historik

I huset inrymdes örebro-kurirens redaktion fram till 1920-talet. Före det klassiska konditioriet Lindbergs tid (från slutet av 1930-talet) fanns Anderssons konditori i lokalerna.

Bilder