Kulturmiljöinventering - Örebro kommun

IGELKOTTEN 10 / 1

Kulturhistoriskt värde

RödVad betyder detta?

Mycket högt kulturhistoriskt värde

Byggnad med mycket högt kulturhistoriskt värde, kan vara av byggnadsminnesklass (särskilt kulturhistoriskt värde enligt PBL). Röda byggnader är mycket välbevarade och goda exempel på sin byggnadstyp och arkitekturstil. De har en stor betydelse för Örebros historia och stadsbild, och kan även vara mer eller mindre unika.

Vad innebär det?

Förändringar och underhåll ska göras varsamt. Byggnaden får inte förvanskas. En förvanskande åtgärd är en som genom sin utformning sänker de kulturhistoriska värdena. Förvanskningsförbudet är inte ett förbud att förändra – respekterar och bevarar man värdena kan ändå ofta olika åtgärder utföras.  (PBL 8 kap 13-14 §, 8 kap 17 §)

Till den röda klassen räknas också de byggnader som redan är byggnadsminnen enligt Kulturmiljölagen. De har särskilda skyddsföreskrifter som anger vad man kan göra och vad man inte får göra. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för byggnadsminnen. Förändringar som strider mot skyddsföreskrifterna ska godkännas av länsstyrelsen. men bygglov måste ändå sökas som vanligt. Se Länsstyrelsens hemsida(länk).

I vissa fall finns områdesbestämmelser ellerdetaljplaner där skyddsbestämmelser q och varsamhetsbestämmelser k för kulturhistoriskt värdefulla byggnader ingår. Det kan framför allt gälla blå och röda byggnader. Planer kan sökas i kartan på www.orebro.se

Värdebeskrivning

En tung nationalromantisk villa med stora estetiska och miljömässiga kvaliteter och med sin ursprungliga karaktär helt intakt. Egentligen den enda i sitt slag i Örebro.
Viktigt för kvarteret och stadsbilden är också det ursprungliga smidesstaketet/tegelmuren mot gatan.
Bibehållna fria siktlinjer från Rudbecksgatan har stor betydelse för byggnadens framtoning i stadsmiljön.

Beskrivning

En mycket pampig och välbevarad enfamiljsvilla uppförd 1918 i en omsorgsfullt utformad nationalromantisk stil. Nybyggnadsritningarna är signerade N. Källander, stadsarkitekt, Sundsvall. Den har den för nationalromantiken typiska tunga tegelfasaden med breda/grova fogar.
Fasaden varieras med inslag av natursten. Byggnaden består av två delar - dels en rektangulär huskropp med valmat sadeltak och dels ett "tvärskepp" tillagt längs husets västra gavel. Detta tvärskepps södra gavel har på andra våning en indragen loggia inramad av en rundbågig arkad.
Längs bottenvåningen södra fasad finns en stor terrass med räcke i murverk och naturstensdetaljer.
Ovanför terrassen på våning 2 finns ett burspråk, krönt av ett litet valmat tegeltak.
Byggnaden västra gavel har en sidoentré. Här har en rullstolshiss installerats för att tilllgodose tillgängligheten till den nuvarande läkarpraktiken. Ovanför sidoentrén finns en ursprunglig utkragande balkong med mjukt svängt smidesräcke.
Entrésidan domineras av den magnifika portiken samt ett segmentbågsformat högt trapphusfönster.

Inventeringsdatum: 20081001

Namn: Nygatan 80/Kasten Ottergatan 14

Byggnadstyp: Villa

Ursprunglig användning: Enfamiljshus

Nuvarande användning: Läkarpraktik

Byggnadsstil: Nationalromantik

Arkitekt: N. Källander, stadsarkitekt i Sundsvall

Byggherre: P. Källander

Byggnadsår: 1918

Antal våningar:

Grund: Källarvåning, ursprungliga fönster. Sockel, granit, tuktad.

Stomme: Tegel

Fasad: Tegel, rikligt utsmyckad med gesims och mönstermurning

Tak: Sadeltak, valmtak/avvalmat, tegel 1K. Tegelskorstenar, plåtkläd takfot. Takkupor, ursprungliga, trekantiga samt lunetter.

Fönster: Ursprungligt, 2glas, vit, trä, sidohängd, tätspröjs. BV - mittpost. Vån 2 - korspost.

Portar: Ursprungligt, fyllningsdörr, glasad. Portik med tungt tak med naturstensstomme som vilar på kolonner och pilastrar av granit. Ursprungliga armaturer.

Kringmiljö

En symmetriskt anlagd parkliknande trädgård med en centralt placerad flaggstång och stora grusade ytor dominerar tomten.
På gården finns dessutom ett ursprungligt garage från 1927, med fasad i vit puts och tak av svart skivplåt. Garageportarna har bytts ut.
Hela gården omgärdas av ett 1938 tillkommet staket, ritat av Simon Gustafsson. Detta består dels av ett smidesstaket mellan stolpar av tegel och dels av en tegelmur. Mot Nygatan finns en bevarad förträdgård och en ursprunglig smidessgrind.

Ombyggnader

Stadsdelsbeskrivning, Öster

Karaktär: Kvartersstad, parker, esplanader, grönskande gårdar, Svartån, välbevarad bostadsbebyggelse med bibehållna stildrag, storstadsmässighet i väster, småstadskala i öster, villor, ett fåtal offentliga miljöer: skolor, frikyrka

Det tidiga 1900-talets stadsmiljö med grund i det sena 1800-talets stadsplaneideal. Rutnätsplan, något förskjuten österut från den diagonala utfartsgatan Engelbrektsgatan. Kvartersstad med tydliga och mycket väl bibehållna årsringar. Sammanhållen skala och harmonisk stadsbild med stort inslag av parker och träd. Grönskande gårdar i kvarterens inre. Svartåns vattenspegel.

Bostadsbebyggelse dominerar. Fem zoner: 1) storstadsmässig femvåningsbebyggelse närmast Centrum och Rudbecksgatan, 2) sammanbyggda flerfamiljshus i 2-3 våningar (landshövdingehus) med enstaka butikslokaler, 3) friliggande mindre flerfamiljshus i 2 våningar, 4) villor längst i öster samt 5) de större villorna/små flerfamiljshusen i Choisie norr om Svartån.

Ett fåtal offentliga byggnader: skolor, vårdhem, frikyrka, Hamnkontoret. Wadköpings kulturkvarter i Stadsparkens utkant. Tillkomna efter ca 1970: vårdcentral, serviceboende och förskolor.

Dominerande byggnadsstilar: jugend, 20-talsklassicism och i viss mån dess blandform mot funktionalism. Ett fåtal byggnader i 1800-talets klassicism.

Fördjupad information om stadsdelen (pdf)

Bilder